boekomslag Marc de Bel - Nelle

Vlaanderen, 1635. Nadat haar tante Clara als heks is terechtgesteld en haar hut is platgebrand, vindt de vijftienjarige Nelle de Vos onderdak bij de oude Agripus en zijn kleinzoon Wiete. Bij hen vindt ze weer rust, geborgenheid en liefde. De wereld lacht haar opnieuw toe, zeker nu ze allicht zwanger is en ze samen met Wiete weer poppenkast gaat spelen op de kermissen in de omliggende dorpen. Maar de katholieken treden onder druk van de dorpspastoors en de bisschoppen almaar strenger en brutaler op tegen die duivelsche kunstenmaekers, terwijl de roep van het Grote Avontuur steeds luider klinkt in de oren van Nelle en Wiete. Bovendien maken ze na een voorstelling kennis met Rikkert en zijn levenslustige zus Mona, die van plan zijn om mee te varen met een koopvaardijschip naar Turkije, waar de zeden heel wat minder streng zijn, de zon het hele jaar door schijnt en poppenkastspelers op handen worden gedragen. Redenen genoeg dus om de harten van Nelle en Wiete sneller te laten kloppen, ondanks de verhalen over Barbarijse piraten die naar verluidt veel goud verdienen met het verkopen van op zee buitgemaakte blanke slaven en slavinnen …

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar) – Kijk ook eens op Katriens boekenblog
1. Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen, Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
3. Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, fascinerend, interessant, realistisch, spannend
4. Staan er tekeningen in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan bij elk nieuw hoofdstuk foto’s die iets met de Christelijke slavenhandel te maken hebben, of die het verhaal daarover, kunnen dienen. Ze zijn gepost door gebruikers in wiki’s. Achterin het boek staat een opsomming.
5. Wat vind je van de tekeningen? Passen ze bij het verhaal?
De illustraties zijn meestal schilderijen, en daar valt veel op te zien. Ze passen bij het verhaal, maar ze moeten er niet bij om het verhaal te dienen, of om het leuker te maken. Ze maken het boek tot een mooi vormgegeven boek.
6. Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
7. Waar gaat het verhaal over?
Over Nelle, 15, en over haar lief Wiete. Samen wonen ze in Korseele, bij zijn grootvader Agripus. Ze verdienen de kost door het spelen van poppenkast op het dorpsplein, en door met hun poppenkast rond te trekken. Maar het dorp is zeer katholiek, en poppenspel is des duivels. Ze worden dan ook geregeld met stenen bekogeld. Op een dag krijgen ze de kans om naar Turkije te varen… Marc De Bel weet de tijdsgeest (1635) goed te vatten in zijn verhaal. Dat het schip waarop Nelle en Wiete zijn, wordt gekaapt door zeerovers, om de bemanning als slaaf te verkopen was vrij nieuw voor mij.
8. Wie is de hoofdpersoon?
Nelle en Wiete
9. Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nelle en Wiete. Ik wil graag een keer mee poppenkast spelen.
10. In welke tijd speelt het verhaal zich af?
In het verleden (vroeger)
11. Waar speelt het verhaal zich af?
Vlaanderen, Nederland en Turkije.
12. Waarom moeten andere kinderen dit boek lezen?
Let op! Dit boek is zeker bedoeld voor oudere lezers. Vanaf 14 kunnen jongeren zich laten meeslepen door de prettige vertelstijl van De Bel (die soms een beetje enerveert: De Bel is niet vies van overdrijvingen, en het is een beetje jammer dat dat voor dit verhaal ook schijnt te moeten)
13. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Je kunt “Nelle, blankgoud” perfect los van “Nelle, de heks van Cruysem” lezen, je mist dan maar een heel klein beetje van wie Nelle en Wiete zijn. Maar ook “De heks van Cruysem” is heel erg het lezen waard.
14. Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen, Ik wil het volgende boek uit deze serie lezen