boekomslag Hans van der Beek - De honger van Max

Hans van der Beek – De honger van Max (1e recensie)

boekomslag Hans van der Beek - De honger van Max

Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond! Ieder van de vier hoofdpersonen beleeft zijn eigen avontuur, en worstelt met zijn eigen probleem. Maar tegelijk zijn de vier boeken onderling sterk verstrengeld. Ze zijn los van elkaar te lezen, maar vormen samen op unieke wijze een kwaliteitssoap.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Zijn vader had humor, dat waren de ergste. ‘Pas maar op hier voor Voldemort, jongen,’ zei hij en zijn buik moest ervan schudden, die vadsige buik vol tankstationvoer, want zijn vader zat in zaken en veel op de weg.
Hij reed zijn bestelbus over het lange grindpad naar het kasteel, dat naast een steile klif stond – het leek inderdaad wel Harry Potter-country hier. Zijn vader passeerde de parkeerplekken, reed helemaal door tot de poort en parkeerde de bestelbus pal voor de deur.
Pal voor de deur!
Hallo, kon het nog dichterbij? Met de zijkant naar de ingang ook nog.
O god, nu konden ze het allemaal lezen. ‘Van der Plas. Groot in sanitair.’ Max had nog geen stap in zijn nieuwe school gezet of iedereen wist het al, dat zou je zien, en dan begonnen de grappen en het gegiechel.
Een vloek was het.
Max keek naar de ingang van Mortimer Mansion, een hoge, statige poort, maar die kom hem niet schelen verder, hij keek naar de andere kinderen. Er keken er inderdaad een paar zijn kant op. Maar ze reageerden niet. Hûh? Ze stootten elkaar niet aan en begonnen ook niet meteen te lachen. (blz. 5)

Max wordt door zijn ouders afgezet op zijn nieuwe school, een kostschool in Engeland. Zijn ouders werken allebei hard en hebben vaak ruzie. Max denkt dat ze gaan scheiden en hem niet meer in de buurt willen hebben. Hij voelt zich best zielig. In Nederland werd hij regelmatig gepest over zijn achternaam en zijn vaders bedrijf. Maar hier in Engeland begint niemand te lachen om zijn naam. Max maakt al snel vrienden op zijn nieuwe school. Hij wordt verliefd op Louise…

Max zat op de rand van het bad, het douchegordijn plakte tegen zijn rug. De deur van de badkamer had hij op slot gedaan, en de douche aangezet. Dat gaf hem toch minstens een kwartier.
In de wasbak lag een dichtgevouwen handdoek, als een buidel. Daarin zat wat Max zo gauw had kunnen grijpen. Wat repen, een zak borrelnootjes met nog een bodempje.
Het ging opeens allemaal wat snel hier. Louise, hun zoen. Man, wat voelde hij zich gelukkig toen. Zo gelukkig was hij thuis nooit geweest. Thuis… Hoe zou het daar gaan? Hadden ze al om hem gedobbeld? En welk verjaardagscadeau zouden ze meenemen? Vast iets heel duurs? Om hem af te kopen.
Alsof hij dat waard was. Alleen al de laatste domme actie van hem, die trapt tegen die ton, en Lourdes die daar een hersenschudding aan had overgehouden. Geen wonder dat zijn ouders hem niet wilden. Geen wonder dat Louise hem niet wilde. Natuurlijk was het toch daarom. Wie wil er nou een jongen die altijd maar doet wat er als eerste in hem opkomt en nooit eens rustig nadenkt?
Zouden ze dan toch gelijk hebben, hier op die dwaze school? Met hun Brandend Gemis? Te veel emo, te weinig ratio. Het was wel wat Max altijd weer in de problemen bracht.
Ach, wat kon hem het ook allemaal schelen, dan maar geen verkering, geen ouders, niemand. Bovendien was zijn worst op. (blz. 72)

Maar Louise is niet verliefd op hem zegt ze. Max voelt zich vreselijk en om zich beter te voelen gaat hij snoepen en snacken. Toch voelt hij zich hier ook niet beter door. Komt het weer goed met Max en Louise? Kan iemand Max helpen om zich beter te voelen?


Voorleesfragment

Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik vond de tekst op de achterkant leuk, ik heb het boek van de uitgeverij gekregen om er een recensie over te schrijven
Welke steekwoorden passen bij het boek?
romantisch, verrassend, zielig
Staan er tekeningen in het boek? Door wie zijn ze gemaakt? Vind je de tekeningen mooi? Passen de tekeningen bij het verhaal?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek?
Dit verhaal gaat over Max. In Nederland werd hij op school gepest, maar op deze school maakt hij snel vrienden
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Ik vind het niet leuk dat Max een eetprobleem heeft
Is er iemand uit het boek die je in het echt zou willen ontmoeten? Wat zou je dan samen gaan doen?
Nee
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek is onderdeel van een serie van 4 boeken over De Sterren van Morgen. In elk boek staat een ander personage centraal.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf 12 jaar