Thea Beckman – Gekaapt! (1e recensie)

boekomslag Thea Beckman - Gekaapt!

Kampen 1399. Gerlof, de enige zoon van koopman Pieter Eekhout, monstert aan op de Sint-Anna voor zijn eerste handelsreis over zee, samen met zijn oom Josef. De reis verloopt echter heel anders dan Gerlof had verwacht, als ze op volle zee de bende van Godeke Michaels en Claus Stortebeker tegenkomen, de beruchtste piraten van de Westerzee. Gerlof en zijn oom worden als gijzelaars meegenomen en pas losgelaten als Gerlofs vader een flinke som losgeld heeft betaald. Gerlof is diep verontwaardigd ‘ die piraten stelen en misdragen zich maar, zonder dat er iemand ingrijpt. Zoveel onrecht vraagt om een vergeldingsactie! Gerlofs vader is het daar echter helemaal niet mee eens.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

22 februari 1399. Een kille wind blies door de straten en stegen van de Hanzestad Kampen, regenvlagen met zich meevoeren. Takken van kale bomen zwiepten wild heen en weer; natte vlaggen wapperden met felle knallen.

Met deze zin begint het boek Gekaapt!. Het geeft gelijk de sfeer van een koude dag. Het is het einde van de winter en vanaf deze dag mogen de schepen weer uitvoeren. Dat is reden voor een feestelijke sfeer in de stad. Veel mensen verdienen hun brood met handel in andere Nederlandse steden of in Europa. De vader van Gerlof heeft meerdere schepen. Gerlof is 15 jaar en wordt door zijn vader op reis gestuurd. Hij moet namelijk het vak van handelaar leren zodat hij zijn vader kan helpen. Hij vertrekt samen met zijn oom met het schip Sint-Anna. Ze zijn onderweg van Kampen naar Londen en onderweg gaan ze in andere havensteden aan wal om te handelen. Helaas komt het schip nooit in Londen aan. Onderweg, in dichte mist, wordt het schip gekaapt door een beruchte piratenbende. Hierbij wordt onder andere de kapitein gedood. Gerlof en zijn oom worden gevangen genomen en meegenomen naar Oost-Friesland. Er wordt losgeld voor hen gevraagd, maar zal de vader van Gerlof dit betalen?
Gekaapt! is het laatste boek dat Thea Beckman schreef voordat ze overleed in 2004.


Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie door Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
★★★☆☆ – gemiddeld
Ik ben dol op de boeken van Thea Beckman. Ik heb ze bijna allemaal gelezen. Mijn favoriete boeken van haar zijn Kruistocht in spijkerbroek en de trilogie van Kinderen van moeder aarde.

Gekaapt! vond ik een leuk boek, maar een beetje kort. Het is een spannend verhaal en je leeft met Gerlof mee hoe het gaat aflopen. Doordat het een korter verhaal is dan haar andere boeken krijg je een minder goed beeld van de omgeving waarin het verhaal speelt, waardoor het verhaal minder goed gaat leven.