boekomslag Daniëlle Bakhuis - Zes seconden

Zes seconden. Dat is precies hoelang de Afrekening duurt: een illegaal spel waarbij een slachtoffer in elkaar wordt geschopt voor geld. Veel geld. Jasmijn en haar vriendinnen besluiten mee te doen, maar de gevolgen blijken groter dan Jasmijn ooit had kunnen voorzien. Wie kun je vertrouwen als je niemand meer kunt vertrouwen?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Thom (12-15 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Ik ben aan dit boek gekomen omdat mijn moeder dat aan mij gaf. Toen ik haar vertelde dat ik voor Nederlands elke unit een boek moet lezen en ik had nog geen boek dus ik vroeg haar om hulp.
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen, Andere mensen zeiden dat het een leuk boek is, Ik heb het boek niet echt uitgekozen, mijn moeder gaf het aan mij. Waarschijnlijk vond zij het een leuk boek vandaar.
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, eng, geheimzinnig, interessant, leuk, realistisch, spannend, verrassend, zielig, Het verhaal is wat zielig heel erg verrassend ook heel spannend. Het verhaal is heel eng en het is een avontuurlijk en ook leuk. Als laatst is dit verhaal heel geheimzinnig, interessant en ook heel realistisch want het zijn echte mensen als hoofdpersoon/sonen.
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Er staan geen illustraties in het boek.
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
Er zijn geen illustraties.
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het boek dat ik gelezen heb gaat voornamelijk over zes seconden challenges. Dat zijn hele moeilijke dingen die je moet doen. Bijvoorbeeld dat je in zes seconden een blikje Red Bull moet drinken. Het hele boek gaat over de afrekening dat is een spel op een illegaal feest. Tien mensen doen er aan mee en zij blijven geld in het midden gooien tot dat iemand het pakt. Als dat gebeurd mag die persoon zes seconden hele maal worden vermorzeld, soms licht er wel meer dan duizend euro. Bij die feesten zit ook een zwarte lijst je komt er op te staan als je de enige regel overtreed. regel 1: Zwijg als het graf over het feest.
Het begint zo, de vier meiden oftewel Jackie, Hanna, Olivia en Jasmijn zitten in het huis van Jackie en doen wat zes seconden challenges. Maar daarna beginnen ze te praten over het feest. Zij wouden er naartoe gaan want het was een nieuwe ervaring en er waren hits die nog moeste uitkomen en er was gratis drank en drugs. Een paar dagen daarna gingen zij naar het feest. Jasmijn ging wat later bij Isabel langs en Isabel heeft depressie problemen want zij vind het fijn om haar zelf te snijden, dan is er echt iets mis met jezelf.
Vele dagen daarna deed Jasmijn mee aan de afrekening want zij was de rest kwijt en was besluiteloos. Zij voelde zich heel schuldig want zij zag iemand in elkaar getrapt worden maar deed niks. Een iemand met kruisen op zijn schoenen ging nog door na de zes seconden. Toen haar moeder thuis kwam vertelde zij dat Isabel in de eerste hulp licht. Jasmijn wist nu dat het Isabel was zij voelde zich heel schuldig.
Jasmijn die voelde zich zo schuldig dat zij naar Isabel’s huis liep. Toen ze bij haar thuis was zag zij de ravage, haar hele gezicht was verprutst. Isabel had heel veel pijn, terwijl haar moeder dacht dat zij dit expres had gedaan omdat zij problemen heeft. Isabel smeekte Jasmijn om haar te geloven dat zij het alleen voor het geld deed. Er lag namelijk meer dan 1.000 euro, daar kan je zoveel van kopen.
Daarna komt het erge zij komt op de zwarte lijst te staan. Er stroomde nu roddels binnen over haar, van grapjes tot ratten.Ze ging op onderzoek uit, als eerste verdachte had zij Nick dat is de vriendin van Jackie. Jasmijn vroeg aan Seth of Nick in drugs dealde. Seth is een goed vriend van Jasmijn. Daarna komt de politie op school want er zijn aangifte gedaan door Isabel en haar moeder. Iedereen die op het feest was werd ondervraagd. Dan komt Jasmijn er ook achter dat Jackie Isabel een soort van had bedreigd, dus gaat zij Jackie ondervragen.
Zij gaat nu naar weer een nieuw feest want ze wil er achter komen wie de kruisjes op zijn schoenen draagt. Maar al een paar minuten nadat zij op het feest is word zij bekogelt met eiren, elke minuut kwamen er meer naar haar toe. Ze besloot na een lange tijd om een weg te gaan want zij zat onder ei. Toen zij eenmaal bij haar fiets was kwam ze Olivia tegen, zij hadden een gesprek.
Jasmijn moest nu echt heel erg erge opdrachten doen, zodat zij bewijs materiaal zou krijgen. Op het einde van het verhaalde werd persoon gepakt door Jasmijn en naar het politie bureau gebracht. Een maal bij het politie bureau ondervraagde ze de persoon nauwkeurig en werd iemand verrader, dus de dader kwam nu ook op de zwarte lijst te staan.
Wie is de hoofdpersoon?
Jasmijn is een iemand die niet snel opgeeft, als zij iemand op het spoor zit dan laat zij die persoon niet makkelijk gaan(letterlijk). In het verhaal gaat zij op zoek naar de dader die bij de afrekening iemand in elkaar heeft getrapt. Op een dag was waren zij zo dicht bij dat de dader ging rennen en Jasmijn zette de achtervolging in (ter voet). Jasmijn is een meisje die besluiteloos is op spannende momenten, weet zij nooit wat ze moet doen. Bijvoorbeeld toen de afrekening begon wou zij nou wel of niet mee doen, maar toen was het al te laat de afrekening was begonnen en zij was er een van. De hoofdpersoon is Jasmijn, zij is ongeveer 14 tot 16 jaar oud en heeft een vader die ziet weinig want haar ouders zijn gescheiden. Zij heeft wel een moeder, die werkt bij de eerste hulp. Ook heeft zij een grote lui zus die Floor heet. Zij heeft allemaal vriendinnen vroeger was zij beste vriendinnen met Jackie, maar Jackie gaat nu veel meer met Olivia om. Waardoor jasmijn Hanna als vriendin heeft gekozen, dus die groepen strijden tegen elkaar. Maar gelukkig bij het eerste feest worden zij al goede vriendinnen. Jasmijn is ook soort van bevriend met een meisje dat heet Isabel, want zij heeft agressiviteit problemen, daar probeert Jasmijn haar mee te helpen.
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Hanna zeker willen ontmoeten, omdat zij Isabel het ziekenhuis in heeft getrapt. Ook heeft zij het leven van Jasmijn moeilijker gemaakt. Ik zou haar daarom graag willen ondervragen waarom een normaal mens dit zou doen. Of misschien is ze wel geen normaal mens, een mens met depressie bevoordeeld.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af in de verleden tijd.
Waar speelt het verhaal zich af?
Het verhaal speelt zich af op verschillende plekken, in Jasmijn’s huis, in Jackie’s huis, in Isabel’s huis, in Olivia’s. Maar dat is niet alles je hebt ook nog de feesten, het eerste feest diep in het bos, het tweede feest bij het zwembad park genaamd ‘Plump’. Er was zelf nog een derde feest maar zij stond op de zwarte lijst en dat ging fout.
Grote deels speelt het verhaal zich dus af bij iemand thuis of het is een feest die ergens werd gehouden. Of het was dat de vier meisjes op school aan het praten zijn over speciale dingen. Het is ook in het einde van het verhaal op allemaal verschillende plekken. Want Jasmijn moeten dan zes seconden opdrachten uitvoeren omdat zij op de zwarte lijst staat.
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Jij zou dit boek moeten lezen omdat het boek spannend, interessant en geheimzinnig is.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het boek moet je wat later lezen als je 13 of 14 bent want het is dan beter te begrijpen. Het gaat ook namelijk over illegale feesten, daar gaan wij nog niet naartoe.
Het boek is gebaseerd op een echt spelletje/feest maar de rest is erbij verzonnen.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen