Daniëlle Bakhuis – Wat als… (1e recensie)

boekomslag Daniëlle Bakhuis - Wat als…

Jade heeft haar verleden als pester diep weggestopt in haar geheugen. Maar dat verandert als Zoë na jaren van afwezigheid weer terug op school is. Jade wil niets liever dan sorry zeggen, maar daar denkt Zoë heel anders over. Dan vindt Jade een dreigbriefje in haar kluis. En nog één. En nog één. Want wat als sorry zeggen niet genoeg is?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik haat eerste schooldagen. Ik weet dat iedereen dat zegt, maar ik haat ze echt. Als ik moet kiezen tussen mijn knie laten hechten of een eerste schooldag, dan kies ik voor het eerste. Geen grap. En nog echt gebeurd ook. Op de eerste schooldag van de tweede klas ging ik op de Magere Brug vol onderuit met mijn fiets, waardoor ik datzelfde uur nog bij de dokter zat. Hechtinkje erin, een berg troostchocolade van mijn moeder en de hele dag thuis met een gestrekt been infomercials kijken. Topdag. (blz. 7)

De zomervakantie is voorbij en Jade moet weer naar school. Ze zit inmiddels in Havo-5. Ze staat gezellig met haar beste vriendin Finn te praten als ze opeens iemand ziet die ze jaren niet heeft gezien. Ze schrikt zich lam.

Ik haak mijn arm in die van haar als we de schoolgang in lopen. ‘Als we deze dag ooit halen.’‘Drama queen,’ lacht Finn. ‘Je doet net of…’
De rest hoor ik niet. Ik heb het gevoel dat ik spontaan moet overgeven. Het is vier jaar geleden dat ik haar voor het laatst heb gezien en nu staat ze daar alsof ze nooit is weggeweest. Nonchalant. Lachend. Volkomen op haar gemak, alsof ze hier altijd heeft gehoord. Mijn hersenen registreren in vertraging haar blote bruine benen, haar simpele, zwarte jurkje, haar lange donkere haren die tot ver over haar schouders hangen. Ze is jaloersmakend, onuitstaanbaar mooi. Ze lijkt in niets op het meisje van toen, maar toch weet ik zeker dat ze het is.
Mijn benen voelen op slag verzuurd en mijn mond voelt droog. Herinneringen tuimelen in mijn hoofd over elkaar heen om voorrang. Lelijk wijf! Nobody! Ik houd niet op voor jou!
In paniek grijp ik Finn vast. (blz. 16)

Zoë heeft bij Jade in de brugklas gezeten en Jade heeft haar, samen met haar toenmalige vriendinnen, gepest. Ze hebben elkaar jaren niet gezien. Zoë is erg veranderd en ziet er geweldig uit.

In al die jaren heb ik weinig aan Zoë gedacht. Eigenlijk alleen als ik iets over pesten las of als ik een tv-programma over pesten zag. Dan zag ik mezelf al zitten, twintig jaar later. ‘Weet u nog wie dit zijn?’ zou de presentator me dan vragen, terwijl hij de klassenfoto van de brugklas onder mijn neus zou schuiven. Ik zou samen met hem op een van de houten lunchtafels op het schoolplein zitten. Hij met een hand boven zijn ogen om de zon tegen te houden, ik met een enorm zwarte zonnebril tegen de zon en de eerste rimpels. (blz. 44)

De klasgenoten van Jade vinden Zoë geweldig. Iedereen wil vrienden met haar zijn. Jade voelt zich schuldig over wat ze Zoë heeft aangedaan. Op een dag vindt Jade een briefje waarop staat: ‘Wat als… iedereen je uitlacht?’ Hiermee begint het pesten. Ze denkt dat Zoë haar dit soort briefjes stuurt, en haar vrienden afpakt, om wraak te nemen.

Het ergste van buitengesloten worden is dat ik ging snappen waarom ze me er niet bij wilden hebben. In het begin vond ik het raar dat ze me niet automatisch meevroegen. Daarna vond ik het belachelijk dat ze me nooit meevroegen. En daarna begon ik mezelf belachelijk te vinden.
Dat gaf het meest uitgeholde gevoel dat niet meer viel op te vullen: de gedachte dat ik mezelf wel kon uitkotsen. Zolang ik hen nog belachelijk vond, geloofde ik ergens nog in mezelf. Toen dat ook eenmaal weg was, en ik niet meer in mezelf geloofde, geloofde ik nergens meer in. (blz. 93)

Ze maakt een afspraak met haar vroegere vriendinnen om te vragen of zij ook zulke briefjes krijgen. Dat blijkt niet het geval te zijn. Alleen Jade krijgt ze. Ze weet zeker dat Zoë hier achter zit.

‘En ik weet het,’ ga ik door. ‘Ik moet me niet aanstellen. Wat wij hebben gedaan is tien, honderd keer erger, begrijp me goed. We hadden die dingen nooit tegen haar mogen zeggen, hadden dat filmpje en die fles Clearasil en al die rotdingen die we hebben gedaan, nooit mogen doen. Maar ik kan het gewoon niet los van elkaar zien. De Zoë van toen was een zielig, hopeloos geval dat amper wist dat ze zelf bestond en de Zoë van nu is een bitch die me voor schut zet voor de hele klas, andere meiden laat dreigen me in elkaar te slaan en mijn beste vriendin afpakt. Weet je, soms denk ik dat ik gek word. Moet ik het over me heen laten komen? Heb ik dit verdiend? Moet ik maar gewoon stil gaan staan en me in elkaar laten meppen, zonder dat ik iets terugdoe? Zo ja, was dat niet precies de reden waarom we Zoë vroeger altijd moesten hebben? Omdat ze altijd over zich heen liet lopen? Omdat ze altijd en eeuwig in de slachtofferrol zat en weet je – ik zeg het ook maar gewoon – er gewoon om vroeg? Ze vroeg er gewoon om om gepest te worden ja, niet dan?’ (blz. 162)

Zal het pesten voor Jade ooit over gaan? Probeert Zoë inderdaad wraak te nemen?


Bij dit boek is een voorleesfragment gemaakt. Hiermee kun je naar het begin van het boek luisteren. Klik op het plaatje hieronder om naar het YouTube-kanaal van Ikvindlezenleuk te gaan.

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Heb je het boek uitgelezen?
Ja
Wat vind je van het boek?
★★★★☆ – goed
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Via Twitter vroeg Daniëlle Bakhuis of ik een e-boek wilde om een recensie te schrijven. Natuurlijk wilde ik dat 🙂
Welke steekwoorden passen bij het boek? (bijvoorbeeld grappig, spannend, saai)
spannend, zielig, verrassend
Hoe kom je aan het boek? (bijvoorbeeld van jezelf, van iemand anders, van de bieb)
Gekregen om een recensie over te schrijven
Zitten er plaatjes in het boek? Zijn ze belangrijk voor het verhaal of is het meer versiering?
Nee
Wat vind je leuk aan het boek? Je kunt bijvoorbeeld een voorbeeld geven van een leuk stukje uit het boek
Mooie stukjes uit het boek staan hierboven. Ik vind het interessant dat het boek een beeld geeft vanuit het gezichtspunt van een pester en van een gepeste. Je kunt je als lezer goed inleven. 
Wat vind je niet leuk aan het boek?
Geen idee
Wat vond je van de hoofdpersonen in het boek?
Soms had ik medelijden met Jade en soms vond ik haar ontzettend gemeen en vervelend. Gelukkig blijkt dat Jade geleerd heeft van haar verleden als pester
Wat wil je nog meer vertellen over het boek?
Het boek heeft een verrassend einde. Verder zitten er briefjes in het boek, dezelfde briefjes die Jade krijgt. Hierdoor kom je nog beter in het verhaal, want als lezer ben je benieuwd wat er in de briefjes staat. 
Is het boek moeilijk of gemakkelijk om te lezen?
Gemiddeld
Zitten er veel moeilijke woorden in het boek?
Nee
Wil je het boek nog een keer lezen?
Misschien
Aan wie zou je dit boek aanraden? (bijvoorbeeld kinderen van jouw leeftijd, jonger, ouder, jongens, meisjes)
Aan jongeren vanaf 12 jaar