boekomslag Daniëlle Bakhuis - De executie

Het is 2048. Wanneer de zestienjarige Charlotte van der Wal een misdaad begaat, heeft dat grote gevolgen. Sinds de doodstraf weer is ingevoerd, worden jongeren in enorme kooien boven een onpeilbare diepte in een live tv-show terechtgesteld. Ze zijn hun leven niet zeker, want voor het uur voorbij is zullen bij vier kandidaders de bodems onder hun kooien worden weg geklapt. Breng nu je stem uit!

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Kun je sterven van angst?
Letterlijk, bedoel ik. Dat je het ene moment nog leeft – je knieën: slap. Je tanden: klapperend in je mond. Je hart: alsof het zich een weg naar buiten wil banen – en het volgende moment: dood. Afgelopen. Over en uit.
Niet eens tijd om je laatste adem fatsoenlijk uit te blazen.
Op het moment dat ik de enorme kooi in stap, vraag ik me af of dat zo erg is: sterven van angst. Waarom moeten mensen altijd moedig zijn? Wat is er mis met een ouderwets potje schijterig bang zijn voor alles? Het heeft me in ieder geval de afgelopen jaren een hoop ellende weten te besparen.
De kooi wiebelt een beetje als ik in het midden ervan mijn houvast zoek. Het ding hangt aan een vuistdikke kabel een paar centimeter boven de grond. Ik zet mijn voeten op het roodgeschilderde kruis op de bodem van de kooi. De claustrofobie laait meteen weer in me op, ook al kan ik door deze tralies meer zien dan in de raamloze cel waar ik de afgelopen weken heb doorgebracht. (blz. 9)

Charlotte is één van de vijf deelnemers aan het tv-programma De executie. Kijkers mogen stemmen op hun favoriete kandidaat. Er zijn meerdere stemrondes en daartussenin krijgen de deelnemers de gelegenheid om wat te vertellen. Bij elke stemronde zal er een deelnemer afvallen, en dat is in dit geval letterlijk: de bodem van de kooi van de verliezende deelnemer gaat open en de deelnemer valt ter pletter.

Met een oorverdovend geratel komt de kooi in beweging. Ik hoor hoe de kabel boven mijn hoofd word strakgespannen.
Ik voel hoe we steeds verder de lucht in gaan. Voor het eerst ben ik blij met het doek, waardoor ik niet kan zien hoe hoog we hangen. Opeens maken we een scherpe draai naar rechts. Net op tijd kan ik mezelf vastgrijpen aan de tralies. Ik hoor een hoog gilletje uit een van de andere kooien. Door het kleine stukje tussen de kooi en het doek kan ik de omgeving onder me zien veranderen. De afgrond wordt steeds feller verlicht.
Boven mijn hoofd hoor ik een harde, schurende klik en het volgende moment blijft de kooi zachtjes schommelend hangen. Ik knijp mijn ogen stijf dicht.
Ik veeg mijn handen droog aan mijn jurk en hef mijn kin.
Ik kan dit.
Ik moet dit kunnen.
In een vloeiende beweging valt het doek van de kooi, alsof ik het hoogtepunt van een goocheltruc. (blz. 15)

De uitzending gaat beginnen… Zodra het doek van de kooi valt kijkt Charlotte naar de andere kandidaten. Ze ziet twee jongens en twee meisjes. Colette Zwart, de presentatrice van De executie noemt hun namen (Frankie, Elif, Hailey, Nathan en Charlotte) en vraagt om een applaus van het publiek. De deelnemers, kandidaders genoemd, vertellen een voor een wie ze zijn en waarom ze in de show zitten. Daarna mag het publiek stemmen.

Jaren geleden, voordat premier Comendo aan de macht kwam, kreeg je voor kleine misdaden een taakstraf en een fikse boete. Dat weet ik, omdat mijn moeder dat huilend vertelde, tijdens een van de laatste keren dat ze me bezocht in de gevangenis. Maar nu zijn de wetten anders. Elke volwassene die een misdaad begaat, wordt in stilte geëxecuteerd. Direct na hun veroordeling worden ze afgevoerd naar een klein kamertje en krijgen daar de kogel. Je wordt tegenwoordig al ter dood veroordeeld voor misstappen als diefstal en overspel.
Iedereen tussen de vijftien en twintig jaar oud krijgt nog één kans. Tijdens de live-uitzending van De executie – elke vrijdagavond van negen tot elf – mag het volk één kandidader genade schenken. Wekelijks kijken er miljoenen mensen naar het programma: het is de beste ellendetainment die er is. (blz. 37)

Welke kandidader valt als eerste af? Wat hebben de kandidaders gedaan dat ze in De executie zitten? Welke kandidader wint De executie en mag blijven leven?


Luister naar het begin van dit boek…

Of klik hier en ga naar het Youtube-kanaal van Ikvindlezenleuk

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, dit boek was genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren 2020
Welke steekwoorden passen bij het boek?
geheimzinnig, realistisch, spannend, verrassend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nee
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
De hoofdpersoon is Charlotte
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten
Waar speelt het verhaal zich af?
het verhaal speelt zich af in de toekomst
Wat vind je leuk aan dit boek?
het is een spannend en verrassend verhaal
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
x
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Het korte verhaal van Daniëlle Bakhuis in de verhalenbundel 3PAk 2020 speelt zich af in dezelfde wereld
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor iedereen die houdt van spannende en verrassende verhalen
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen