Victoria Aveyard – War Storm (1e recensie)

Mening over het boek

Recensie van Hilma
Hoe kom je aan het boek?
gekregen om te gelezen/beoordelen voor een leesclub
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, Ik vond de tekst op de achterkant leuk, Ik heb al andere boeken van deze schrijver gelezen, Ik heb al andere boeken uit dezelfde serie gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
avontuurlijk, cool, fascinerend, leuk, mooi, ontroerend, romantisch, spannend, zielig
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt?
Nee
Wat vind je van de illustraties? Passen ze bij het verhaal?
NVT
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemiddeld
Waar gaat het verhaal over?
Het is oorlog tussen de Zilveren overheersers en de arme Roden. Mare is verraden door de jongeman die ze liefhad, terwijl ze wordt achtervolgd door de wrede koning Maven die haar had gevangen. Op de wereld te verbeteren moet ze weer samenwerken met Cal, terwijl Maven er alles aan doet om Mare weer de zijne te maken. Je moet eigenlijk eerst de andere drie delen van de serie lezen om het te begrijpen. Maar doet dat, want het is een fantastische YA serie!
Wie is de hoofdpersoon?
Mare Berrens, het bliksemmeisje
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik zou Evangeline willen ontmoeten, een Zilvere die vriendschap sluit met Mare. Ik zou met haar door de stad Montfort willen lopen om die te verkennen, omdat dat een stad is waarin iedereen in zijn waarde wordt gelaten.
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Nu
Waar speelt het verhaal zich af?
In het land van de Zilveren en Roden, die in oorlog zijn verwikkeld
Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Dit boek moet je lezen, na de andere drie delen te hebben gelezen omdat:
Recensie 2.0
Sinds ik het eerste deel, Red Queen, las, ben ik groot fan. Fan van Mare, van Cal, van Farley, en misschien ook een beetje van Maven.
In Red Queen maakten we kennis met Mare, een Rode, die gebukt gaat onder de armoede, terwijl de rijke Zilveren, met al hun krachten, de dienst uit maken. Door een (on)gelukkig toeval belandt ze aan het hof van de Zilveren koning, niet wetende wat dat voor invloed zal gaan hebben op haar latere leven.
In Glass Sword gaat het verhaal verder, nu zijn Mare en Cal op de vlucht voor Maven. Op het eind offert Mare haar vrijheid op voor de levens van Cal, haar broer en vele anderen.
In het derde deel van deze serie, King’s cage, is Mare de gevangene van Maven, die een psychologisch spel met haar speelt. Gelukkig is Cal niet van zins Mare alleen te laten.
En dan dit deel, War storm, het laatste deel. Naar dit boek heb ik zo uitgekeken! Toen ik de kans had, heb ik het eboek aangeschaft en dit ademloos gelezen. Een recensie heb ik destijds ook geschreven.
Maar ik lees vaker boeken een tweede keer, en toen bekend werd dat er een epic reads leesclub werd georganiseerd met dit boek in de hoofdrol, heb ik geen moment geaarzeld en mij daarvoor ingeschreven en mocht ik het papieren boek lezen.
Zoals we gewend zijn van deze serie, is de cover weer een kroon, maar nu een donkere, met rood en zilveren bloed dat van de kroon afdruipt. De titel belooft oorlog, en de slogan van de Scarlet Guard: Rise with the dawn, staat prominent onder de titel. En het boek is een behoorlijk dik boek, altijd leuk.
Vicory comes at a price, staat er op de achterkant, met de plot.
Mare voelt zich verraden door Cal, die de kroon belangrijker vindt dan haar liefde. Aan de ene kant kan ik het hem niet kwalijk nemen: hij denkt echt dat als hij koning is/wordt, hij de dingen kan veranderen. Maar zoals we weten uit het vorige deel, kan iedereen iedereen verraden. Er wordt een alliantie gesmeed, maar niemand vertrouwt elkaar eigenlijk.
En Maven zet alles op alles om koning te blijven.
De schrijfstijl vond ik heerlijk leesbaar, ik vloog door de hoofdstukken heen. Door de manier van vertellen zie je het verhaal door verschillende ogen.
Evangeline vond ik eigenlijk nu het leukste personage. Door de serie heen begon ik haar steeds leuker te vinden. Haar vader gebruikt haar voor zijn eigen gewin, maar gelukkig probeert ze daar onderuit te komen.
De titel beloofde veel oorlogshandelingen, en die waren er ook, maar niet zoveel als ik had verwacht. Er zijn spannende momenten, en op sommige momenten stond mijn hart bijna stil.
Humor en romantiek is er ook, en verraad.
Het einde vond ik teleurstellend. Het is een open einde, maar ik had een echt einde verwacht.
Al met al heb ik (weer) enorm genoten van dit boek. Heel jammer dat er een eind is gekomen aan deze fantastische YA serie. Deze staat op een bijna gedeelde eerste plaats met mijn topfavoriet, The Hunger Games. Veel scheelt het niet, maar er kan er maar één de winnaar zijn.
Ik kan dit boek absoluut aanbevelen, maar je moet echt de eerste drie delen eerst hebben gelezen. Zonder die delen is dit boek niet goed leesbaar, dan mis je veel.
Dus … ren naar de bibliotheek of de winkel en lees deze serie!
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Dit boek en de hele Red Queen serie is een van mijn topfavorieten. Lees de serie, ik weet dat je er geen spijt van zult krijgen!
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen

Meer informatie over dit boek