boekomslag Becky Albertalli - De voordelen van onbeantwoorde liefde

Becky Albertalli – De voordelen van onbeantwoorde liefde (1e recensie)

boekomslag Becky Albertalli - De voordelen van onbeantwoorde liefde

Wat moet je doen als je zestien bent en nog nooit een jongen hebt gezoend? Molly Peskin-Suso wilde dat ze het wist. Ze kan 26 jongens opnoemen die ze heel erg leuk vindt (of vond), maar heeft er precies nul gezoend. Haar tweelingzus Cassie zegt dat ‘ze er gewoon voor moet gaan’ en ‘een risico moet nemen’, maar dat helpt niet echt. Voor haar is het makkelijk: ze flirt met elk meisje dat ze leuk vindt. Cassie kent geen angst en is dun zonder dat ze daar iets voor hoeft te doen. Molly is introvert en – volgens haar oma – ‘volslank’. Als Cassie op een feestje Mina ontmoet, is ze voor het eerst echt verliefd. Molly is blij voor haar tweelingzus, maar voelt zich ook eenzamer dan ooit. Cassie en Mina zijn vastbesloten om een einde te maken aan Molly’s reeks van onbeantwoorde liefdes en proberen haar te koppelen aan Will, een vriend van Mina. Hij is belachelijk knap, flirterig en lijkt Molly ook leuk te vinden. Perfect, toch? Maar als Molly ondertussen ook steeds meer tijd doorbrengt met Reid, haar schattige, nerdy collega, wordt het ingewikkeld. Ze moet besluiten of ze het advies van anderen opvolgt… of haar eigen hart volgt.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Ik zit op de wc in de 9:30 Club en vraag me af hoe zeemeerminnen plassen.
Die gedachte heb ik niet zomaar. Er is een zeemeerminbarbie aan de wc-deur vastgepind. Best een bizarre keus voor een toiletmascotte. Als er überhaupt al zoiets als een toiletmascotte bestaat.
Dan hoor ik de toegangsdeur openzwaaien, en harde clubmuziek stroomt de wc-ruimte in.Je kunt hier niet echt discreet binnensluipen. De deur van een van de hokjes slaat dicht terwijl ik de mijne openduw. Ik stap naar buiten.
Er hangen spiegels boven alle wasbakken. Ik zuig mijn wangen naar binnen zodat het lijkt alsof ik jukbeenderen heb. Het is een hele transformatie. Soms heb ik het idee dat ik dit kan volhouden. Dat ik de rest van mijn leven kan doorbrengen met zachtjes op de binnenkanten van mijn wangen bijten. Alleen zien mijn lippen er op deze manier idioot uit. Ook is het lastig praten als je op je wangen bijt. Dat gaat zelfs mij iets te ver, zelfs voor jukbeenderen.
‘Shit,’ zegt een stem in het wc-hokje, zacht en enigszins hees. ‘Hé, kun je me misschien wat wc-papier geven?’ (blz. 7)

Molly is met haar tweelingzus Cassie en hun vriendin Olivia in een club. Als Molly naar de wc gaat maakt ze kennis met een meisje, doordat ze haar wat wc-papier doorgeeft en ze even praten.

‘Molly!’ roept Cassie en ze zwaait met haar armen. Ze staat met Olivia vlak bij de speakers en ik zie Olivia letterlijk ineenkrimpen. Ze is niet echt een 9:30 Club-type. Ik waarschijnlijk ook niet, maar Cassie weet heel goed hoe ze mensen moet overhalen.
Laat ik dit meteen duidelijk maken: mijn tweelingzus en ik zijn totaal verschillend. We lijken niet eens op elkaar. We zijn allebei blank en van gemiddelde lengte, maar verder zijn we elkaars tegenpolen. Cassie is slank, blond en ze heeft groene ogen. Ik niet. Ik ben absoluut niet slank en heb bruin haar en bruine ogen.
‘Ik heb het perfecte meisje ontmoet,’ zeg ik tegen Cassie zodra ik me weer bij hen heb gevoegd.
‘Wat?’
‘Ik heb vriendschap gesloten in de toiletten. Met een superleuk meisje. Jullie moeten verliefd op elkaar worden, trouwen en kinderen krijgen.’
Cassies wenkbrauwen rijzen omhoog in die typische frons van haar. Ze is zo’n blond meisje met donkere wenkbrauwen, en op de een of andere manier werkt het bij haar perfect. ‘Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?’
‘Verliefd worden?’
‘Nee, vriendschap sluiten in de toiletten.’
‘Cass, daar gaat het niet om. Dit is het perfecte meisje.’ (blz. 9)

Later op de avond, als ze naar huis gaan, komen ze dit perfecte meisje, Mina, tegen als ze allemaal richting de metro lopen. Molly stelt haar voor aan Cassie en Olivia. Mina stelt haar vrienden ook voor. Samen lopen ze naar de metro. Molly heeft het goed ingeschat, want ze ziet al snel dat Cassie haar ogen niet van Mina af kan houden. De weken na deze avond worden Cassie en Mina een stel. Daardoor trekken beide vriendengroepen meer met elkaar op. Molly vindt een van de vrienden van Mina wel leuk. Maar ze heeft sinds kort ook een baantje met een leuke collega.

Molly merkt dat haar relatie met Cassie veranderd nu Cassie een vaste vriendin heeft. Tijdens een gesprek over voorouders, mensen die jouw leven in de gaten houden, beseft ze zich dat ze zich eenzaam voelt…

Ik speel even met het idee. En het grappige is: het bevalt me wel. Ik vind het wel troostrijk. Ik vind het wel een prettig idee, een kamer vol mensen die zich je lot aantrekken. Je geluk toewensen. Die pissig zijn als iemand lullig tegen je doet. Die willen dat degene op wie je verliefd bent ook op jou valt. Die willen dat al je zesentwintig crushes ook op jou vallen.
Je zou ertoe doen. Want dat is het ‘m. Soms kan ik me daar opeens zorgen om maken. Dit heb ik nog nooit aan iemand verteld, niet aan mijn moeders, niet eens aan Cassie, maar daar ben ik dus superbang voor. Dat ik er niet toe doe. Dat het de wereld om me heen niets kan schelen wie ik ben.
Dat is eenzaamheid van een hogere orde.
Misschien is het ook iets van tweelingen. Ik ben nog nooit echt alleen geweest in deze wereld. Daarom ben ik er waarschijnlijk doodsbang voor.
‘Ze kijken nu met ons mee,’ zegt Cassie en ze richt haar blik op het plafond. ‘Hallo, voorouders. Jullie moeten froyo ook eens proberen. Dat is echt het lekkerste wat er bestaat.’ Ze steekt haar duimen naar hen op.
Mina lacht en begraaft haar gezicht in haar armen voor haar op tafel. (blz. 37)

Zal de relatie tussen Molly en Cassie weer beter worden? Zal Molly een keuze kunnen maken tussen de twee jongens die ze leuk vindt, of hoeft dat niet? Zal Molly zich minder eenzaam gaan voelen?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
1. Wat vind je van het boek?
★★★★☆
2. Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Dit was het boek voor de bijeenkomst van juni van de Bored to Death YA Book Club
3. Waar gaat het verhaal over?
Zie hierboven
4. Wie is de hoofdpersoon?
Molly
5. Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil Molly ontmoeten
6. In welke periode speelt het verhaal zich af?
In deze tijd
7. Waar speelt het verhaal zich af?
In Amerika
8. Waarom moeten anderen dit boek lezen?
Het is een lief verhaal over dik zijn, verliefdheid en je eigen identiteit zoeken
9. Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Nee 
10. Wil je meer boeken van deze schrijver lezen?
Ja