Brigitte van Aken – Gewoon daarom! (1e recensie)
Mening over het boek
Recensie van Katrien (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
Geleend bij de bibliotheek
Wat vind je van het boek?
★★★★☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
cool, grappig, kort, leuk, realistisch, verrassend, vrolijk
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
nvt
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Wonder, een meisje van 15 jaar heeft een netwerkstoornis. Dat is een ander, mooier woord dan dat ze een autismespectrumstoornis heeft. We lezen het verhaal vanuit haar personage, wanneer ze na de vakantie naar het reguliere onderwijs gaat. Dat wil zeggen: grote groepen, veel meer afleiding, meerdere leerkrachten op één dag. Zal Hannelore, die haar vroeger erg heeft gepest, ook op die school zijn? Wonder’s oma heeft Hannelore toen ze zag dat haar kleindochter gepest werd, eens flink een lesje geleerd. De oma van Wonder is een Superoma. Dat is ook wel nodig als je vader ervandoor is, en je alleen met je moeder woont. En als je in een huis woont met een tuin, die moet onderhouden worden. Dat je moeder voor het onderhoud van die tuin een tuinman zoekt. En ze aan je vraagt dat jij mag beslissen of je hem wil binnenlaten als hij zich aandient. Het is niet de bedoeling dat je moeder iets met de tuinman, die Gerrit heet, gaat krijgen, en bij jullie intrekt. En toch. Soms zou je willen dat Gerrit er gevaarlijk had uitgezien toen hij bij jullie aanbelde, dan had je hem niet binnen hoeven te laten. Wonder heeft een beste vriend van vroeger, toen ze kinderen waren, en in bomen klommen: Maarten. Met hem zit ze nu op de videochat. Omdat Maarten naar Azerbeidzjan is verhuisd, voor het werk van zijn vader. Nu ziet ze hem dus veel minder. Gelukkig – wat is gelukkig als je tegen iemand op knalt met je fiets? – leert Wonder de 16 jarige Rohat kennen: hij is met zijn vader naar Nederland gevlucht uit Syrië. Zijn vader is hertrouwd, en nu heeft Rohat een klein broertje dat Stan heet. Hij is zes.
Wie is de hoofdpersoon?
Wonder
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Als Wonder niet kan wil ik wel eens op Stan letten. Wat een schattig dropje heeft Van Aken daarvan gemaakt!
Waar speelt het verhaal zich af?
Dat wordt niet benoemd. Ergens in een Westers land. Het kan best België of Nederland zijn.
Wat vind je leuk aan dit boek?
Dat ik, nadat ik wat “jongerentermen” – woorden die jongeren gebruiken om iemand aan te duiden die ze – meestal niet – leuk vinden, als “Die mongool vind mij raar” “De leraar behandeld mij alsof ik een debiel ben”, toch heb doorgezet, en dat ik dit boek toch nog erg leuk vond, en zeker het lezen waard. Dat komt omdat Wonder echt heel erg haar best doet, en omdat Rohat echt een goeie vriend voor haar is. Je voelt haar twijfels over vanalles en nog wat, en tussendoor krijg je als lezer voorgeschoteld dat haar netwerkstoornis ervoor zorgt dat sommige dingen echt moeilijk zijn voor haar, maar daar heeft ze oortjes voor, die ze regelmatig instopt.
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
Ik vond het echt niet leuk om de woorden “mongool” en “debiel” te lezen. OK, dat ZIJN woorden die jongeren gebruiken (en nog een hele rits andere termen die in dit boek niet voorkomen), maar net als volwassen schrijver/schrijfster vind ik dat je je daar moet overzetten. Dit voor de rest voortreffelijke boek heeft/had die woorden echt niet nodig om mij aan zich te binden. En volgens mij vinden leesgrage jongeren dat soort woordgebruik in een boek ook niet nodig.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
Ik vond dit boek erg levendig en echt, zonder vals sentiment. De relatie die Wonder met haar moeder heeft, en met haar oma, is erg goed weergegeven. Oma is degene die Wonder het best begrijpt. Je wenst elke zoekende jongere zo iemand toe.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor jongeren vanaf een jaar of 12 die een goed boek willen lezen, en misschien iets willen opsteken van hoe je gedichten kunt schrijven. Dat doet Wonder namelijk ook.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen