Als Jona met zijn broertje Lucas bij een voetbalwedstrijd de Marokkaanse Marouan ontmoet, is hij geïntrigeerd door zijn sprankelende karakter. Jona en Marouan worden goede vrienden, en Jona kan er niet meer omheen: hij is verliefd. Wat nu? Niemand weet dat hij op jongens valt, behalve een paar van zijn beste vrienden. Jona zit in de knoop en weet niet hoe hij zijn liefde voor Marouan moet combineren met zijn christelijke opvoeding. Hoe zullen zijn ouders reageren? Mag hij wel, kán hij wel homo zijn?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Mening over het boek

Recensie van Katrien
Hoe kom je aan het boek?
Zelf gekocht
Wat vind je van het boek?
★★★★★
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
De achterflap beloofde mooi leesvoer, en dat klopte, ook na twee keer het boek te hebben gelezen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
mooi, ontroerend, realistisch, romantisch
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan geen illustraties in het boek
Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Jona(than) is 19, en valt op jongens. Niemand in zijn omgeving weet dit. Hij zwijgt hierover omdat hij Christelijk is, en niet goed weet hoe hij dit dan moet gaan combineren. En dan is er de voetbalwedstrijd waar hij samen met zijn kleine broertje Lucas (9) naartoe gaat. Daar leert hij Marouan kennen.
Wie is de hoofdpersoon?
Jonathan en Marouan
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
Ik wil wel graag eens een avondje gaan stappen met Jonathan en Marouan. Dat is dus echt zo: van Abbema beschrijft haar personages zodanig levendig, dat je zou denken dat Jonathan en Marouan gewoon bij hun lezers op de hoek wonen: dat je elke dag samen met hen een rol Café Noir koekjes kunt zitten eten.
Waar speelt het verhaal zich af?
In Rotterdam, Nederland
Wat vind je leuk aan dit boek?
De levendige personages, de complete geloofwaardigheid van dit prachtige verhaal, de samenhang- en horigheid tussen de personages onderling, …
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
NIKS! Of misschien kan ik hier toch maar beter minstens iets proberen neer te zetten: dat Marouan en Jonathan toch, ondanks de Grote Liefde die zij meemaken, door troebel water moeten zwemmen om bij elkaar te kunnen zijn, hoewel ook dat laatste ook weer heel geloofwaardig en nooit geforceerd overkomt. Soms gebeuren er dingen die minder leuk zijn. Dus toch: er is niks dat niet leuk is aan dit boek.
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
“Door jou ben ik mij” is een prachtig boek, met maar een paar thema’s erin, waaruit een heel goed verteld verhaal is ontstaan. Dat het over God gaat is misschien het grootste thema, en dat komt mooi uit de verf. van Abbema laat haar personages daar goed over reflecteren onderling.
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Voor iedereen vanaf een jaar of 14 die van af en toe een romantisch boek lezen houdt, maar niet van klef gedoe houdt. Dit boek is voor een groot deel opgesteld in jongerenspreektaal: daar moet je even doorheen kijken: de personages krijgen hierdoor de flair mee die maakt dat je denkt dat ze bij jou om de hoek wonen.
Wil je het boek nog een keer lezen?
Ja, ik wil het boek nog een keer lezen, Ik wil andere boeken van deze schrijver lezen