boekomslag 3PAK 2021

In Als we vallen van Khalid Boudou dromen Raf en Mimo van een einde aan hun leven op straat. Dan lijkt het grote geld van illegale kooigevechten die droom waar te gaan maken… In Vroeg donker van Aimée de Jongh wordt Iris achtervolgd door een filmpje dat op school rondgaat. Is haar vriendschap met Matteo sterk genoeg om te ontsnappen aan de schaduw van het verleden? In En de Kus kwam van Splinter Chabot danst Elias door het leven De toekomst heeft een rode loper voor hem uitgelegd. Maar hoe leef je als elke dans je laatste kan zijn?

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Khalid Boudou – Als we vallen

Op het moment dat ik het trage handgeklap hoor, liggen we nog verkreukeld achter in de parkeergarage, in een hokje dat de ‘technische ruimte’ wordt genoemd. Het is het fijnste slaapplekje in de stad, waarvan alleen wij weten hoe je er binnenglipt. De temperatuur is hier aangenaam en er hangt geen geur van verschraalde alcohol vermengd met oud zweet en pis, zoals op zoveel plekken het geval is.
Als ik mijn hoofd optil, stopt het klappen en zie ik Bozo, de chauffeur van Tango, gemaakt vriendelijk naar me lachen. Hij heeft een kort lichaam op dikke poten, met daarboven een zwetende spekkop waaraan een vies puntig sikje hangt. Zijn bierpens zet de rits van een ordinair geel-zwart Armani-jack zwaar op spanning en een Rolex prijkt losjes om zijn pols. Ik ben verrast dat hij hier voor me staat, ik had niet verwacht hem ooit nog terug te zien. (blz. 7)

Raf en Mimo zijn dakloos. Ze hebben vannacht in de parkeergarage geslapen. Tango heeft een klusje voor hen. Wat voor klus is het? Hoe zal de klus aflopen?

Aimée de Jongh – Vroeg donker

illustratie uit Aimée de Jongh - Vroeg donker (3PAK 2021)
blz. 26
illustratie uit Aimée de Jongh - Vroeg donker (3PAK 2021)
blz. 27

Iris en Matteo zijn al heel lang vrienden. Op school gaat er een filmpje over Iris rond. Heeft Matteo dit filmpje ook gezien? Heeft dit gevolgen voor hun vriendschap?

Splinter Chabot – en de Kus kwam

De zon had de stad op z’n knieën gedwongen. Steeds feller, steeds harder, steeds warmer spreidde ze haar vleugellange armen over de daken en straten uit. Het dagritme veranderde – het slowmotioniseerde. Amsterdam was magnetronmaaltijdwarm.
‘Zullen we iets doen?’ Elias trok bloemblaadjes van een door hem meegenomen bloem en gaf ze aan de weinig waaiende wind. We zaten op de zolder, die iets weg had van een grotemensenboomhut nu we de vlizotrap hadden ingetrokken. Hoewel we ons allebei volop in het studentenleven stortten – hij met een dansopleiding, ik met literatuurwetenschap – vonden we het heerlijk om onszelf hier terug te trekken. Deze zolderkamer had alles wat we toen wilden: we torenden uit boven de daken van de stad, hadden een hangbank die recht voor het grote uitgebouwde raam stond waar vroeger specerijen door naar binnen werden gehesen en in de aangrenzende, raamloze zolderkamers hadden we de privacy en de donkerte om alles uit te proberen wat we in die dagen nog niet kenden. (blz. 45)

De hoofdpersoon is verliefd op Elias. Samen genieten de jongens van het leven. Maar dan blijkt Elias problemen met zijn gezondheid te hebben. Wat heeft dit voor invloed op hun relatie en leven?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
als recensieboek gekregen van uitgeverij CPNB
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Ik heb het boek niet zelf uitgekozen
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, interessant
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
het tweede verhaal is een graphic novel en bevat dus veel illustraties
Waar gaat het verhaal over?
zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
elk verhaal heeft zijn eigen hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee
Waar speelt het verhaal zich af?
elk verhaal speelt zich ergens anders af
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat je door deze verhalen kennis maakt met meerdere schrijvers
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik hou niet zo van korte verhalen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
voor jongeren vanaf 14 jaar
Wil je het boek nog een keer lezen?
Nee, ik wil het boek niet nog een keer lezen