boekomslag 3PAK 2019

In ‘Exposure’ van Margje Woodrow leer je Gwen, Toby en Sena kennen. Hun Spotkop-filmpjes zijn groot op Insta. In ‘Brüders auf Berlin’ duik je het Berlijnse nachtleven in, met Joost Klein en zijn vrienden Louis en Gurb. In ‘Echo’ van Karin Amatmoekrim wordt de ene buitenstaander in de klas verliefd op de andere buitenstaander.

ikvindlezenNIETleuk meer info over boek

Over het verhaal

Margje Woodrow – Exposure

‘Wel goed inzoomen, hè?’ zegt Toby.
We zitten al tien minuten te wachten op het bankje vlak naast de aula.
Mijn mobieltje glipt bijna uit mijn zweethanden. Dit moet je echt niet doen, Gwen? Niet mevrouw Banning. Maar ik luister niet naar de stem in mijn hoofd en druk op de rode knop. De opname loopt.
Via het schermpje zie ik hoe Banning de trap naar beneden neemt.
Toby stoot me aan. ‘Kijk haar hijgen. Perfect dit.’
Het is allesbehalve perfect, denk ik. Mijn buik zeurt. Gisteren hielp ze me nog. Zij weet als enige docent waar ik mee zit. Waarom willen Toby en Sena juist haar te kakken zetten?
Toch film ik door. Zoom in en weer uit.
‘Heb je alles?’ vraagt Toby grijnzend. ‘Onderkin in een close-up?’
Ik knik.
‘Mooi,’ zegt hij. ‘Stuur je het door? Sena en ik gaan er straks mee aan de slag.’
Mijn vinger hangt aarzelend boven het scherm. ‘Ik weet het niet, hoor.’
‘Hoezo? Ga je opeens het lievelingetje uithangen!’
‘Grappig houden, oké?’
Toby grijnst. ‘We zien wel.’

Gwen, Toby en Sena hebben een instagramaccount waar ze filmpjes plaatsen over hun leraren. Wat voor filmpje zal dit gaan worden? Wat vinden de leraren ervan? Waar zit Gwen zelf mee?

Joost Klein – Brüders auf Berlin

‘Hoe komt hij opeens aan cash?’ Ik keek naar Gurb, maar die ontweek mijn blik. Louis had nooit geld en haalde het zoveelste rondje. Ondertussen werd er een nummer van Moby gedraaid en niets klopte. ‘Als hij geld heeft voor drankjes, kan hij mij ook wel terugbetalen, toch?’
Een paar uur geleden was ik nog alleen in Berlijn. Nu tien uur later sta ik in een vage techno-club met mijn beste vrienden. Luide rockmuziek met dronken geblèr. ‘Hey, Miss Murder, can I make beauty stay if I take my life?’ Ik was die dag wakker geworden met een halve kater van de eenzame, doch met mensen gevulde, avond ervoor. Perfecte omstandigheden voor een 20-jarige drop-out. Het Hardrock Café was de mooiste lelijke plek in Berlijn. Gurb had zeven uur non-stop gereden in de auto van z’n moeder, maar daar merkten we niks van. Een iconische zwarte Mini Cooper. Je lichaam leidt je mind, de beat stopt nooit en je kan de wereld aan. Louis gooide nog een gek dansje. We waren blij. (blz. 29)

Joost denkt dat Louis zijn geld misschien niet eerlijk heeft verdiend. Heeft hij daar gelijk in? Wordt het een leuke avond voor Joost, Gurb en Louis?

Karin Amatmoekrim – Echo

Ik droom dat ik op een hoge duikplank sta en er niet vanaf durft te springen. Tientallen meters onder me vonkt het water hard in de zon. Het ruwe oppervlak van de plank lijkt te bewegen terwijl het in mijn voetzolen prikt en even denk ik dat het uit zal groeien in stekels, of zich juist terug zal trekken in zichzelf en de plank daarmee verandert in een spekglad oppervlak waarop ik zal uitglijden. Ik ben bang. Bang om te vallen, bang ook om te springen. En wanneer mijn paniek het grootst is, als de angst met koude vingers in mijn buik woelt, staat zij opeens naast me.
Ze pakt mijn hand en glimlacht en ik denk: goed, we springen samen, met haar durf ik wel. Maar voordat we springen, pakt ze mijn gezicht vast en kust me. (blz. 47)

De hoofdpersoon is pas met haar vader verhuisd naar een dorp. Ze moet naar een nieuwe school, waar ze halverwege het vierde jaar instroomt. Ze houdt van schrijven en al snel heeft ze een goede plek gevonden om dat te doen, namelijk het torenkamertje van de school. Maar daar ontmoet ze ook een klasgenoot, die deze ruimte als vergaderruimte gebruikt. Om met haar in contact te kunnen blijven besluit de hoofdpersoon verhalen aan dat meisje te schrijven. Zal het werken om zo in contact te komen en vrienden te worden?

Mening over het boek

Recensie van Ikvindlezenleuk (Mathilde) (ouder dan 18 jaar)
Hoe kom je aan het boek?
gekregen van de uitgeverij om er een recensie over te schrijven
Wat vind je van het boek?
★★★☆☆
Waarom heb je dit boek uitgekozen om te lezen?
Het boek heeft een mooie voorkant, deze verhalenbundel is het cadeauboek voor de Boekenweek voor Jongeren 2019
Welke steekwoorden passen bij het boek?
fascinerend, kort
Staan er illustraties in het boek? Wie heeft ze gemaakt? Wat vind je van de illustraties?
Er staan een paar paginagrote zwart-wit illustraties in het boek. Deze zijn gemaakt door Cracco en ze laten iets uit het verhaal zien

illustratie uit 3PAK 2019

Is het boek moeilijk of gemakkelijk te lezen?
Gemakkelijk
Waar gaat het verhaal over?
Het zijn 3 verschillende verhalen, zie hierboven
Wie is de hoofdpersoon?
elk verhaal heeft zijn eigen hoofdpersoon
Zou je iemand uit het verhaal willen ontmoeten? Waarom? En wat zou je dan gaan doen?
nee, ik wil niemand ontmoeten, maar ik ben wel benieuwd naar het torenkamertje uit het verhaal ‘Echo’
Waar speelt het verhaal zich af?
op verschillende plekken
Wat vind je leuk aan dit boek?
ik vind het leuk dat deze 3 verhalen vragen oproepen. Je kunt er lang over doorpraten. Daardoor kunnen deze verhalen goed op school gebruikt worden
Wat vind je niet leuk aan dit boek?
ik ben niet zo’n fan van korte verhalen
Wil je nog iets anders vertellen over het boek?
nee
Voor wie zou dit een leuk boek zijn?
Dit is een leuk boek voor jongeren vanaf 15 jaar
Wil je het boek nog een keer lezen?
Weet ik niet