Over Ikvindlezennietleuk

foto van Mathilde met Matilda

Mijn naam is Mathilde Talens. Ik ben geboren in 1971. Ik ben altijd dol op lezen geweest. Als we bij familie op bezoek gingen nam ik altijd een boek mee en zat ik met mijn rug tegen de verwarming te lezen. Dat vond ik veel leuker dan buiten spelen of naar de grote mensen luisteren. Mijn favoriete jeugdboek was Meester van de zwarte molen van Otfried Preussler.

Mijn middelbare schooltijd is alweer lang geleden: ik deed in 1989 eindexamen vwo. Mijn favoriete vak op de middelbare school was Nederlands. Ik vond het heerlijk om boeken te lezen voor mijn leeslijst. Ik vond het zo leuk dat ik veel meer las dan nodig was. Mijn favoriete boek voor Nederlandse literatuur is De donkere kamer van Damokles van W.F. Hermans.

Na de middelbare school ben ik Nederlandse taal- en letterkunde gaan studeren aan de universiteit in Nijmegen. Ik vond vooral oudere literatuur leuk om te lezen. Voor mijn afstuderen heb ik me verdiept in uitgeverij David du Mortier. Hij was aan het einde van de 18e eeuw één van de eerste uitgevers van jeugdboeken. Hij gaf o.a. boeken uit voor de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen. Eén van de bekendste boeken van zijn uitgeverij is De brave Hendrik van Nicolaas Anslijn.

in 2005 ben ik begonnen met bloggen en ik schreef vooral over de boeken die ik gelezen had. Ik hou sinds die tijd ook bij welke boeken ik heb gelezen en ik geef met sterren aan wat ik van het boek vond.

In december 2012 ben ik begonnen met de website Ikvindlezenleuk om mijn leesplezier aan kinderen door te geven én om de mening van kinderen te vragen over wat ze lezen. In 2019 ben ik begonnen met IkvindlezenNIETleuk, een website voor middelbare scholieren. Inmiddels staan er duizenden recensies op beide websites, van prentenboek tot Nederlandse literatuur. Het merendeel van de recensies zijn geschreven door kinderen & jongeren.

bitmoji op een stapel boeken

Ik vind lezen leuk, heel erg leuk zelfs, en kan me een leven zonder boeken eigenlijk niet voorstellen! Dit plezier in lezen wil ik graag aan iedereen geven. Ik denk dat er voor iedereen leuke boeken te vinden zijn. Ook als je niet van lezen houdt of lezen moeilijk vindt. Het is vaak wel lastig om dat boek te vinden, want er zijn heel veel boeken te vinden in de bibliotheek of boekwinkel. Dus is het handig als iemand helpt. Daar is deze website voor.

Deze website wil jou laten zien hoeveel mooie boeken er zijn. Ik wil laten zien dat er ook leuke boeken zijn om te lezen voor de leeslijst en dat je niet alleen klassiekers hoeft te lezen, of de boeken die iedereen al leest. Kies boeken die bij je passen en je leest met meer plezier. Ik weet zeker dat je via Ikvindlezennietleuk leuke boeken zult vinden.

Recensieverzoeken

Wil je graag dat ik een boek van jou of je uitgeverij lees? Stuur me dan een mailtje met meer informatie over het boek. Ik bekijk of het boek me aanspreekt en of ik er tijd voor heb. Je kunt zelf ook zorgen voor recensies over je boek door je lezers te vragen om een (eerlijke) recensie te komen schrijven.

Disclaimer

In recensies geef ik altijd mijn eerlijke mening. Van een recensieboek (gekregen van een uitgeverij en/of schrijver) zal ik altijd een recensie plaatsen. Als een boek mij tegenvalt zal ik uitleggen waarom èn geef ik ook aan dat het alleen maar mijn mening is en dat meningen over boeken kunnen verschillen. Bij het schrijven van mijn eigen recensies maak ik geen onderscheid tussen recensieboeken en boeken die ik zelf heb gekocht of geleend bij de bibliotheek. Alle boeken die ik lees krijgen evenveel aandacht 🙂

Ik heb geen enkele invloed op de recensies van kinderen. Eventuele verzoeken om een recensie te verwijderen worden genegeerd.

De icoontjes op deze website komen van Flaticon.com (Freepik, licensed by CC 3.0 BY)

Verkooplinkjes

Op de website vind je links naar affiliate websites. Als iemand via zo’n link een bestelling doet, krijg ik daar een klein percentage van. Dit geld gebruik ik o.a. om de website te onderhouden en reiskosten voor websitegerelateerde activiteiten te betalen.

Mathilde leest…

Ik ben verslaafd aan lezen en lees dus veel boeken. Hieronder zie je mijn 5-sterren-recensies over boeken voor 12 jaar en ouder, met mijn nieuwste recente recensie als eerste.