logo Gouden Lijst

Gistermiddag werden de winnaars van de Gouden Lijst bekend gemaakt. De Gouden Lijst is de prijs voor het beste jeugdboek voor jongeren van 12 t/m 15 jaar. Deze prijs is in 2011 voor het eerst uitgereikt, op verzoek van de Griffeljury. De Gouden Lijst zit tussen de Zilveren en Gouden Griffels (tot 12 jaar) en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs (vanaf 15 jaar) in. In juni werden de genomineerde boeken bekend gemaakt. De prijsuitreiking was tijdens de Middag van het Kinderboek.

Beste vertaalde boek

De uitreiking begon met de vertaalde boeken. Dit jaar waren twee boeken van Patrick Ness genomineerd. Er werden twee filmpjes vertoond waarin een jurylid van de Gouden Lijst vertelde waarom dat boek zo’n goed boek is. Het winnende boek is Zeven minuten na middernacht. Manon Smits, de vertaler van dit boek, mocht de prijs in ontvangst nemen. Daarna werd er nog een eerder opgenomen reactie van Patrick Ness vertoond. Hij is op dit moment in Berlijn voor een literatuurfestival en kon helaas niet naar Amsterdam komen.

Beste Nederlandse boek

Daarna volgde de uitreiking voor oorspronkelijk Nederlandstalig boek. Er zijn drie boeken genomineerd: Saskia Maaskant – Kieuw, Daan Remmerts de Vries – Tijgereiland, Aline Sax – Het meisje en de soldaatl Er werden drie filmpjes vertoond waarin een jurylid van de Gouden Lijst vertelde waarom dat boek zo’n goed boek is. Het winnende boek is Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries. Hij had een speech voorbereid waarin hij vertelde over de reizen die hij naar India heeft gemaakt die de inspiratie vormden voor dit boek.